miercuri, 10 mai 2023

Ultima întâlnire de proiect la liceul Bellevue, Fort-de-France, Martinica - 1-5 Mai 2023

 Ultima întâlnire din cadrul proiectului HERITAGE ACROSS EUROPEAN LANDSCAPES AND PEOPLES  a avut loc la scoala parteneră din Franța, Liceul Bellevue din Fort-de-France, Martinica. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava au participat la această activitate prof. Violeta Iacentiuc, coordonator proiect, director Tatiana Hladiuc, prof. turism Corina Stamatin. 


Programul activităților a început luni, 1 Mai, zi liberă care a fost dedicată experimentării unui vechi mod de a naviga pe mare, anume cu bărcile numite "yole", mod de navigare incadrat în lista culturală UNESCO. Bărcile yole tradiționale sunt ușoare, rapide, pot fi navigate cu 1 sau 2 pânze. Membrii echipajului se cațără pe niște stâlpi lungi pentru echilibrarea bărcii, ceea ce necesită agilitate și coordonare. Cei mai curajoși dintre profesorii participanți au navigat pe bărcile yole, alții pe barca cu motor observând modul în care se manevrează aceste bărci.



A doua zi, 2 Mai, am avut activități la Liceul Bellevue din Fort-de-France. Mai întâi am fost întâmpinați de elevii școlii cu mult entuziasm, apoi directorii școlii ne-au adresat un cuvânt de bun venit.




După aceea am vizitat școala, care este aflată pe malul mării, motiv pentru care poartă și numele 
"Bellevue". Scoala este foarte mare, are multe corpuri de clădire pentru cei peste 1500 de elevi care învață aici.





Programul a continuat cu activități de formare pe temele:
- Promovarea patrimoniului natural și cultural în lume:  exemple de bune practici
- Patrimoniul natural și cultural și antreprenoriatul - asistență și finanțare în Uniunea Europeană.
Activitățile de formare/seminariile au fost susținute cu profesionalism de profesori ai liceului.





Apoi a avut loc o prezentare a site-ului proiectului și a modului în care trebuie finalizat, precum și alte aspecte legate de raportul final și de Mobility Tool.


După masa de prânz care a avut loc la cantina școlii, s-au vizitat două locuri reprezentative pentru istoria Martinicăi, biroul lui Aime Cesaire de la primăria Fort-de-France și casa lui memorială.



Miercuri 3 Mai s-au efectuat vizite culturale în puncte turistice de mare interes pentru Martinica: Savana Sclavilor - La Savane des Esclaves unde 25 de bordeie tradiționale isi asteapta vizitatorii. În jur, o grădină creolă și o grădină medicinală sunt, de asemenea, deschise publicului. La începutul vizitei este propus un filmuleț explicativ și plin de informații. Apoi urmeaza un tur ghidat sau in plimbare libera cu ajutorul unei harti. Numeroasele panouri informative ajută vizitatorii să înțeleagă mai bine modul de viață din trecut.






Satul Olarilor Village de poterie/ Trois Ilets
Satul este situat de-a lungul drumului care leagă orașul Rivière Salée de cel din Trois Ilets. Fostă reședință iezuită apoi fabrică de zahăr în secolul al XVII-lea, moșia s-a specializat apoi treptat în ceramică în timpul secolului al XVIII-lea cu producția de cărămizi și țigle, precum și diverse obiecte de teracotă. Activitatea de olărit se dezvoltă și se modernizează. Situl Poterie des Trois Ilets este acum atât un sit industrial, cât și un sit turistic deschis vizitelor publicului.
 



Zona Point du Bout, o zonă turistică importantă:


Satul Les Anses d'Arlet, ales al doilea cel mai frumos sat al Frantei in 2020.


Ziua s-a terminat cu vizita la monumentul Cap 110 Mémoire et Fraternité – ce amintește de un naufragiu produs în noaptea de 8 spre 9 aprilie 1830, când un vapor care transporta în mod clandestin un număr necunoscut de captivi africani se lovește de stânci. Poziția 110 care dă numele monumentului este cea din Golful Guineei de unde probabil provenea nava, iar culoarea albă marchează doliu și dimensiunea funerară a monumentului.



Joi, 4 Mai, am revenit la liceu pentru prezentarea planurilor de lecție - produse finale ale proiectului și pentru un atelier de împletituri, precum și pentru ceremonia de acordare a diplomelor de participare.







După amiaza s-a vizitat grădina botanică Balata, un obiectiv turistic de excepție, amenajat modern și cu multe specii de plante.



Ultima zi a însemnat vizita la 2 locații reprezentative pentru antreprenoriatul legat de moștenirea culturală și naturală a insulei Martinica.
Prima oprire a fost la hotelul cu bule din Vauclin, un exemplu de antreprenoriat, un hotel care oferă turistilor altceva decat hotelul clasic.




A doua oprire, la distileriile Clement, alt exemplu de antreprenoriat care foloseste resursele traditionale ale insulei - trestia de zahar si fructele exotice - pentru a realiza rom, punch și alte băuturi tradiționale.




Am părăsit insula Martinica cu amintiri de neuitat, o experiență deosebită dar și oameni minunați, deschiși și primitori. Suntem convinși că în viitor turismul va aduce mai mult de 5 procente la bugetul insulei, atât cât este acum.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu